Diabetische Voet - BeYouty & Feet - Pedicuresalon de Haas

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Diabetische Voet

Pedicure

De voeten van diabetespatiënten (mensen met suikerziekte) kunnen extra kwetsbaar zijn, waardoor een speciale behandeling noodzakelijk is. Regelmatige controle en behandeling door een speciaal opgeleide pedicure kunnen ernstige problemen voorkomen.


Diabetische voeten vereisen extra zorg
Diabetes Mellitus (diabetes) is een ziektebeeld waarbij het evenwicht in de bloedsuikerspiegel verstoord is. Langdurig verhoogde bloedsuikerwaarden (daar gaat vaak jaren over heen) kan allerlei schade in het lichaam veroorzaken. Eén van de meest vervelende complicaties is het krijgen van een 'diabetische voet'.

Bij een
diabetische voet kunnen de volgende verschijnselen, soms in combinatie, zich voordoen:

  • Angiopathie: aantasting van bloedvaatjes door de hoge suikerspiegel wat problemen met de bloedcirculatie tot gevolg heeft. Hierdoor krijgen de weefsels minder voeding en zuurstof. Tevens worden afvalstoffen minder effectief afgevoerd, met als gevolg dat wondjes aan de voeten slecht genezen.

  • Neuropathie: zenuwbeschadiging. Zenuwen gaan minder goed gaan functioneren door de hoge bloedsuikerwaarden. Het gevoel in de voeten (en handen) kan daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dat is extra lastig, omdat u niet wordt gewaarschuwd als er iets mis is met uw voeten. Hierdoor merkt u b.v. niet dat u op iets scherps trapt of dat het water van uw voetenbadje veel te heet is.

  • Verminderde weerstand tegen infecties. Dit veroorzaakt huidontstekingen en (schimmel)infecties.

  • Veranderingen in de stand van de voeten. Voeten worden holler en men krijgt klauwtenen of de voet zakt juist steeds meer door.

  • Verminderde beweeglijkheid in gewrichten. Hierdoor verandert het looppatroon en ontstaat overbelasting onder de voet, wat zorgt voor eeltvorming.


Met andere woorden: de voeten van diabetici moeten heel goed verzorgd worden.

Het is dus belangrijk om wondjes te voorkomen, en als ze er zijn, zorgvuldig te (laten) behandelen. Als u zelf niet in staat bent uw voeten goed te inspecteren of met uw vingers te controleren, zoek dan iemand die dat regelmatig voor u doet: bijvoorbeeld een pedicure.
Hoe eerder onregelmatigheden of wondjes worden gesignaleerd, hoe sneller deze behandeld kunnen worden.


Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?

Als u diabetes heeft, is raadzaam om regelmatig naar een pedicure met de aantekening 'Diabetische Voet' te gaan. Ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de pedicure vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts of podotherapeut.

Vergoeding
Bent u diabetes- of reumapatiënt, en heeft u een doorverwijzing van uw huisarts?
Doordat onze pedicure in het bezit is van de aantekeningen 'Diabetische Voet' en 'Reumatische Voet' en aangesloten is bij zowel ProVoet als het KRP, kunt u als diabetes- of reumapatiënt in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding van (een deel van) van de behandelingskosten.
Informeer van te voren bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu